odločno
direktno
osebno
Brut
Svetlo rumena barva odseva komaj viden, skoraj sivkast, zelo rahel oranžen odtenek, ki nakaže, da bo substance več in torej tudi vino zahtevnejše. V kozarcu se mehurčki bohotno razpenijo po površini, ker obstojno peno hrani živahno iskrenje, kar govori o perfektni izvedbi prise de mousse, torej tudi o skrbno nadzorovani nizki temperaturi sekundarnega vrenja.
V nosnici skočijo direktne, odločne limonaste in jabolčne vonjave, čeprav se zaradi srednje intenzitete ohranja celokupna nevtralnost aromatskega profila, kar iz prikupne sprejemljivosti naredi široko uporabno vrednost. Zaznava limonine trave hkrati z jabolčno čežano spet utrjuje razmislek, da je pozorna sortna sestava namenoma takšna: da prinese takojšen peninski učinek. Pred nami je pravi Brut.
Zrela, jabolčna kislost se ne skriva za pritajeno sladkostjo, ki sledi deklaraciji, kot velja za brut - a je na spodnji meji! Zato živahnost vina zlahka občutimo. Brut mora imeti rezkost, da opravi svoje poslanstvo. Prav zato ima lahko uvodno ali spremljevalno vlogo. V ustih se aromatska paleta razširi v mediteransko rastje in kanček finega kvasnega pookusa. Vse je na pravem mestu.
Način predelave
Klasična metoda
Sortni sestav
chardonnay modri pinot
Vinifikacija
90% osnovnega vina s prvo fermentacijo in zorenjem v inox posodi
10% osnovnega vina s prvo fermentacijo in zorenjem v rabljenih francoskih hrastovih sodih (barrique, tonneaux)
Osnovno vino brez biološkega razkisa
Zorjenje penine na kvaskovkah 18-24 mesecev
Nepovreti sladkor (dosage) BRUT (zelo suho) 3 g/l
Temperatura serviranja 7-8C
Brut
Uspeh zahteva čas. Tako kot so potrebna leta, da dozori kompleksna in razkošna penina Cuvée Prestige. V njej lahko vedno znova odkrivate nove uravnotežene okuse.
Način predelave
Klasična metoda
Sortni sestav
chardonnay modri pinot
Vinifikacija
90% osnovnega vina s prvo fermentacijo in zorenjem v inox posodi
10% osnovnega vina s prvo fermentacijo in zorenjem v rabljenih francoskih hrastovih sodih (barrique, tonneaux)
Osnovno vino brez biološkega razkisa
Zorjenje penine na kvaskovkah 18-24 mesecev
Nepovreti sladkor (dosage) BRUT (zelo suho) 3 g/l
Temperatura serviranja 7-8C
Velika vina ne nastanejo po naključju. Kletar mora biti pronicljiv strateg in perfekcionist, da leto za leto vzgoji prefinjena vina s prepoznavnim slogom.
Silver
Decanter World Wine Awards 2024
Silver
Decanter World Wine Awards 2022
Silver
Decanter World Wine Awards 2021
Silver
Decanter World Wine Awards 2020
Silver
Decanter World Wine Awards 2019
Silver
Decanter World Wine Awards 2018
Gold
Decanter World Wine Awards 2017
Bronze
Decanter World Wine Awards 2016
Silver
Decanter World Wine Awards 2015
Gold
Decanter World Wine Awards 2014
Bronze
Decanter World Wine Awards 2013
Brut
Velika vina ne nastanejo po naključju. Kletar mora biti pronicljiv strateg in perfekcionist, da leto za leto vzgoji prefinjena vina s prepoznavnim slogom.
Silver
Decanter World Wine Awards 2024
Silver
Decanter World Wine Awards 2022
Silver
Decanter World Wine Awards 2021
Silver
Decanter World Wine Awards 2020
Silver
Decanter World Wine Awards 2019
Silver
Decanter World Wine Awards 2018
Gold
Decanter World Wine Awards 2017
Bronze
Decanter World Wine Awards 2016
Silver
Decanter World Wine Awards 2015
Gold
Decanter World Wine Awards 2014
Bronze
Decanter World Wine Awards 2013
Želite vedeti več o peninah Bjana? Ugotoviti, kaj vse nam povedo o Brdih njihovi iskrivi mehurčki?
Pošljite povpraševanjeŽelite vedeti več o peninah Bjana? Ugotoviti, kaj vse nam povedo o Brdih njihovi iskrivi mehurčki?
Pošljite povpraševanjeObvestilo o piškotkih
To spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje, izboljšano uporabniško izkušnjo in analizo obiska, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Analitične piškotke lahko izključite v nastavitvah na spodnjem linku.